top of page

Αλλάζοντας τον τρόπο ζωής

Updated: Jan 9, 2021

Η κατάσταση που βιώνουμε όλοι λόγω Covid19 είναι μια καθολική μετακίνηση όχι μόνο στις ατομικές αξίες του ατόμου αλλά και στους συλλογικούς χάρτες της κοινωνίας.

Οι ψυχικές διαδικασίες μετακινούνται σε συνεχόμενες λειτουργίες φόβου και άγχους επιβίωσης. Τόσο το άγχος όσο και η καταθλιπτική θέση ενισχύονται στη συνέχεια, και αυτά τα σχήματα ενεργοποιούν αρνητικές λυπημένες ή σκοτεινές σκέψεις που μπορούν να αναπτυχθούν και να γίνουν αυτοκαταστροφικές. . Και όταν οι άνθρωποι μπαίνουν σε ένα δίκτυο θλίψης, ο εγκέφαλος αναβοσβήνει τις συνδέσεις σε άλλες στιγμές στο εκεί και τότε που αισθάνθηκαν θλίψη, και συνδέονται στο εδώ και τώρα επιδεινώνοντας την περιοχή του καταθλιπτικού και ανήσυχου εγκεφάλου, καθιστώντας τους αδύναμους να δημιουργήσουν ευέλικτες λύσεις.

Το αίσθημα της επίθεσης-απόσυρσης είναι κυρίαρχο αυτό το δύσκολο διάστημα που διανύουμε, και αυτό δυσκολεύει την κατάσταση όταν λόγω Υποταγής “Μένουμε στο σπίτι”.

Τι συμβαίνει όμως όταν η Υποταγή ενεργοποιεί την Ενοχή και Ντροπή; Πως διαμορφώνονται οι σκέψεις και συμπεριφορές μας; Τα άτομα που βρίσκονται σε κατάσταση ανησυχίας και φόβου το μεγαλύτερο ποσοστό είναι να παραμένουν επικεντρωμένα στις αρνητικές σκέψεις και τα γεγονότα ενώ ενισχύονται τα δυσλειτουργικά σχήματα του rumination (μηρυκασμός) αυτή η καινούργια συνήθεια του rumination μπορεί να είναι επικίνδυνη για την ψυχική μας υγεία, καθώς μπορεί να παρατείνει ή να εντείνει την καταθλιπτική θέση, καθώς και να εξασθενήσει την ικανότητά μας να σκεφτόμαστε και να επεξεργαζόμαστε τα συναισθήματα μας. Μπορεί επίσης να ενισχύει την ψυχική απομόνωση και το αίσθημα του αβοήθητου κρατώντας τους ανθρώπους μακριά.

Οι συνθήκες του Covid19 μας ενεργοποίησε την Ανησυχία, μας αύξησε το άγχος όπου είναι μια κοινή αιτία των ανησυχητικών σκέψεων (μηρυκασμός). Και ενώ οι ανησυχητικές σκέψεις είναι εξαιρετικά συχνές κατά τη διάρκεια μιας επιθετικής κατάστασης άγχους, μπορούν επίσης να εμφανιστούν ανά πάσα στιγμή. Μπορούν να προηγηθούν ή να ακολουθήσουν μια επίθεση άγχους, με επίθεση η απόσυρση.

Προγραμματισμός σε μια δράση μάθησης

Τι μπορεί να μας μεταφέρει σε μια διαφορετική δράση μάθησης;

Αν και δεν το παρατηρούμε όσο του αναλογεί, αυτό που έχει την δύναμη αλλαγής είναι το ερέθισμα της μνήμης στις χαρούμενες εικόνες, είναι η περιέργεια να ανακαλύψουμε τα όμορφα συναισθήματα που έχουν αποθηκευτεί στον σκληρό δίσκο του εγκεφάλου μας, είναι μια σημαντική πτυχή που σχετίζεται με τη μνήμη.

Είναι μια μάθηση που εμφανίζεται με πολλούς τρόπους, για πολλούς λόγους και σε οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Είναι μια λειτουργία που δεν της δίνουμε πολύ σημασία, και όμως είναι η κύρια λειτουργία των νευρωνικών δικτύων του εγκεφάλου μας που κατασκευάζει τις συμπεριφορές μας….

Η συχνή ανάκτηση των όμορφων συναισθημάτων με την οικογένεια ή φίλους βοηθά στην ανάκτηση χαρούμενων στιγμών, και καταστάσεων που τα πράγματα εξελίχθηκαν καλά. Η ανατροφοδότηση και η ενθάρρυνση από ή σε άλλους, στρέφει την προσοχή μας σε ένα διαφορετικό δίκτυο μνήμης, και όταν η αλληλεπίδραση στρέφεται σε θετικά συναισθήματα δημιουργείται ένα νέο νευρωνικό δίκτυο. Δίνοντας την δυνατότητα αλλαγής στα συναισθήματα και συμπεριφορές μας.

Και μπορεί να διαφοροποιείται η σταθερότητα της ζωής του κάθε ατόμου, όμως αν σκεφτούμε λίγο διαφορετικά ίσως ο Covid19 να λειτουργήσει ως ένα βαθύ «Σοκ στο ατομικό-κοινωνικό σύστημα» για να ξεκινήσει ένας νέος τρόπος που κάνει τα πράγματα να λειτουργούν πιο Αρμονικά. με Ισότητα, και Εν-συναίσθηση του όλον.


Κυριακή Μερτζάνη

Σχεσιακή Ψυχοθεραπεύτρια MSc

Ατομική – Ομαδική Σχεσιακή Θεραπεία

Εφήβων – Ενηλίκων – Ζεύγους

Ερευνήτρια για την αναπαραγωγή των διαγενεολογικών ψυχικών τραυμάτων.

Συντονίστρια ομάδων Εφήβων – Ενηλίκων

Με μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην Σχεσιακή Ατομική Ψυχοθεραπεία

στο Institute for Relational & Group Psychotherapy ΙΣΟΨ

Ειδικευόμενη ως ομαδική θεραπεύτρια στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα ειδίκευσης στην Ομαδική Σχεσιακή Ψυχοθεραπεία κατά το μοντέλο του Irvin Yalom στο Institute for Relational & Group Psychotherapy ΙΣΟΨ

Ειδικευόμενη στο Διατμηματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα Εισαγωγής στην Θεωρία & Πράξη της Σχεσιακής Ψυχανάλυσης και Ψυχοθεραπείας του Institute for Relational & Group Psychotherapy ΙΣΟΨ στο ΨΝΑ Δρομοκαΐτειο.

Μέλος της American Psychological Association APA

Μέλος της International Association for Relational Psychoanalysis and Psychotherapy​ IARPP New York

Μέλος του American Group Psychotherapy Association AGPA


Τηλέφωνο επικοινωνίας:2107703823 -6909434978

mail επικοινωνίας: kikimertzani@gmail.com





Comments


Επικοινωνια

kikimertzani@gmail.com

tel.+30.2107703823

tel. 6981058069- 6909434978

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black YouTube Icon

Ευχαριστω!!

© 2019 kiki mertzani. Proudly created with Wix.com

bottom of page