top of page

Ωκεάνια Εμπειρία

Updated: Jan 9, 2021


Υπάρχουν στιγμές που μια κατάσταση μας δημιουργεί μια ταραχή, άλλοτε ευχάριστη με μία αίσθηση να μοιραστούμε την χαρά μας, και άλλοτε δυσάρεστη αφήνοντας ένα αίσθημα πικρίας, ματαίωσης, που μας κάνει να αποτραβηχτούμε σε μια ήσυχη γωνιά εκεί που η σιωπή δίνει χώρο για να βρεθούμε με τον εαυτό μας.

Μόνο που αυτή η γωνιά είναι ένα γνώριμο και ταυτόχρονα ξεχασμένο μέρος. Ένα μέρος γεμάτο συναίσθημα ηρεμίας και ευτυχίας. Ένα συναίσθημα πληρότητας και αγαλλίασης. Σε αυτό, η αίσθηση του χρόνου και του χώρου χάνονται. Για να το βρεις θα πρέπει να ξαναγυρίσεις στην μήτρα, να ζήσεις τον χτύπο της καρδιάς της μητέρας και όλη την λειτουργία της καρδιάς σου που διακινεί το αίμα στο σώμα με σταθερή θερμοκρασία, εκεί που μπορείς να είσαι ΕΣΥ χωρίς το ΕΓΩ ολόκληρος - συνδεδεμένος . Οι ήχοι αυτοί μοιάζουν να φέρνουν στο μυαλό τον ωκεανό, ενός ισχυρού δεσμού με τον εξωτερικό κόσμο και το «όλον». Βυθιζόμαστε στη δύνη της οδύνης και αναδυόμαστε μεσα απο ωδίνες, πεθαίνουμε και αναγεννιόμαστε κάθε στιγμή.

Αυτό το ήρεμο μέρος είναι ένα σημείο που δεν μπορούμε να παραιτηθούμε, είναι πάντα εκεί, χωρίς αισθητά όρια, αλλά με αρχέγονα αισθήματα που στην εξέλιξή μας αλλοιώθηκαν, μετατοπίστηκαν σε ένα ασφαλές φάκελο, που μόνο σε κατάσταση σιωπής και παρατήρησης μπορούμε να συνδεθούμε μαζί τους, με το αίσθημα ενότητας, την αγκαλιά, και την ανοιχτότητα που δεν συνεπάγεται εμφανείς εμπειρίες ή λύσεις. Αλλά σύνδεση από το Εγώ και Εκείνο στο Εμείς.

Αν και τις περισσότερες φορές δεν αναγνωρίζουμε ότι συνδεόμαστε, είναι ήδη εκεί, αναμένοντας την σύνδεση με την απραξία, μια εμπειρία που αφαιρεί ότι εμποδίζει την εμβάθυνση της αφύπνισης.

Όμως αυτό συμβαίνει συχνά και καθημερινά έστω για μια στιγμή φευγαλέα. Είναι αυτό το μέρος που τόσο απλά λέμε στις δύσκολες στιγμές θέλω να μείνω μόνος-η να σκεφτώ, θέλω να κρατηθώ από κάπου, είναι οι στιγμές που θαυμάζουμε ένα ηλιοβασίλεμα, οι στιγμές που θέλουμε ησυχία, οι στιγμές που μια μάνα θηλάζει το μωρό της, ένας αθλητής όταν συγκεντρώνεται για το άθλημα του, οι ναυτικοί το λένε Λιμάνι, Οι θρησκευόμενοι προσευχή, Οι βουδιστές διαλογισμό, κ.α.λ.

Είναι πάντα εκεί, και πάντα το ψάχνουμε, γιατί ο θόρυβος της καθημερινότητας, διαμορφώνει την αίσθηση της πραγματικότητας, τις σκέψεις και τις πράξεις μας. Μόνο σε κάποιες σπάνιες στιγμές ξαναθυμόμαστε εκείνη την κατάσταση Νιρβάνας. Σε όλη την υπόλοιπη ζωή μας, τίποτα δεν γίνεται χωρίς προσπάθεια,(ωδίνες) τα πάντα απαιτούν ενέργεια. Μιας ενέργειας που δομή τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο, ανάμεσα σε μια παντοδύναμη μοναξιά, και μια δίψα να κατακτήσουμε τα όρη του κοινωνικού δεσμού, να ανήκουμε και να μας ανήκουν. Αυτή η υπερβατική εμπειρία βίωσης συναισθημάτων που καταδεικνύουν τη μικρότητα αλλά και τη μεγαλοσύνη του ανθρώπου είναι μοναδική και συγκλονίζει συθέμελα την ύπαρξή του.

Γιατί αναδεικνύει τόσο την ατομικότητα μας αλλά και την εξάρτηση για σύνδεση με τον περίγυρο φυσικό – κοινωνικό κόσμο (συλλογικότητα). Είναι ένα συναίσθημα απροσδιόριστο εννοιολογικά, αλλά τόσο έντονο και βαθύ αφού διαχέεται και διαποτίζει κάθε πτυχή των υποστάσεων του ατόμου.

Ο Spinoza , μιλά για τον «τρίτο βαθμό γνώσης», επικεντρώνοντας στην διατήρηση «της πνευματικής αγάπης του Θεού »

Ο Sigmund Freud περιέγραψε το ωκεάνιο συναίσθημα ως την αίσθηση που βιώνουν οι άνθρωποι που έχουν βαθιά θρησκευτική πίστη.

Και ο Romain Rolland δημιούργησε τη φράση « ωκεάνια συναισθήματα » για να αναφέρει «μια αίσθηση αιωνιότητας », ένα αίσθημα «να είσαι ένα με τον εξωτερικό κόσμο στο σύνολό του ».

Όπως και να περιγράφονται ίσως μπορεί να βιωθούν όταν στερούνται οποιουδήποτε υποκείμενου - αντικείμενου, είτε πραγματικά είτε φανταστικά. Όταν συναντήσουμε το σημείο ΜΗΔΕΝ όπου δεν υπάρχει χρόνος, χώρος, τότε διαχωριζόμαστε από την ατομικότητα για να συνδεθούμε με το ΟΛΟΝ.


Κυριακή Μερτζάνη

Σχεσιακή Ψυχοθεραπεύτρια MSc

Ατομική – Ομαδική Σχεσιακή Θεραπεία

Εφήβων – Ενηλίκων – Ζεύγους

Ερευνήτρια για την αναπαραγωγή των διαγενεολογικών ψυχικών τραυμάτων.

Συντονίστρια ομάδων Εφήβων – Ενηλίκων

Με μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην Σχεσιακή Ατομική Ψυχοθεραπεία

στο Institute for Relational & Group Psychotherapy ΙΣΟΨ

Ειδικευόμενη ως ομαδική θεραπεύτρια στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα ειδίκευσης στην Ομαδική Σχεσιακή Ψυχοθεραπεία κατά το μοντέλο του Irvin Yalom στο Institute for Relational & Group Psychotherapy ΙΣΟΨ

Ειδικευόμενη στο Διατμηματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα Εισαγωγής στην Θεωρία & Πράξη της Σχεσιακής Ψυχανάλυσης και Ψυχοθεραπείας του Institute for Relational & Group Psychotherapy ΙΣΟΨ στο ΨΝΑ Δρομοκαΐτειο.

Μέλος της American Psychological Association APA

Μέλος της International Association for Relational Psychoanalysis and Psychotherapy​ IARPP New York

Μέλος του American Group Psychotherapy Association AGPA


Τηλέφωνο επικοινωνίας:2107703823 -6909434978

mail επικοινωνίας: kikimertzani@gmail.com


 
 
 

Comments


Επικοινωνια

kikimertzani@gmail.com

tel.+30.2107703823

tel. 6981058069- 6909434978

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black YouTube Icon

Ευχαριστω!!

© 2019 kiki mertzani. Proudly created with Wix.com

bottom of page